Kuinka pyydät työtodistusta

Työtodistuksen pyytäminen kannattaa. Todistusta voi hyödyntää monella tavalla myöhemmin. Muista, että on sinun velvollisuutesi muistaa pyytää sitä ja  on työnantajasi velvollisuus antaa se pyydettäessä. Vaikka lain mukaan työantajan pitäisi antaa työtodistus viikon sisällä pyynnöstä, monella johtajalla on kädet täynnä töitä muutenkin ja tuollainen asia voi unohtua helposti.  Siksi aloite asian suhteen kannattaa pitää itsellä ja muistuttaa tarvittaessa. Jossain yrityksissä työtodistus lähetetään kesätyöntekijöille ja työsuhteensa päättäneille automaattisesti. Kannattaa tiedustella mikä on käytäntö sinun työpaikallasi.

Työnantajalla on velvollisuus antaa kirjallinen työtodistus, missä näkyy työsuhteen ja työtehtävien laatu. Voit ladata ilmaisen pohjan työnantajalle täytettäväksi täältä. Jos sinä haluat niin työnantajan on lisättävä työtodistukseen työsuhteen päättymisen syy ja hänen arvionsa sinun työtaidoista sekä käyttäytymisestä. Nämä ovat täysin vapaaehtoisia asioita ja sinun täytyy itse pyytää asiaa. Voit myös pyytää kaksi erillistä versiota, toinen arvioiden kanssa ja toinen ilman. Työnantaja ei saa lisätä työtodistukseen mitään ylimääräisiä asioita.

Jos olet hoitanut hommasi kunnolla ja työsi jälki on hyvää, kannattaa tiedustella voiko työnantajaa ja käyttää suosittelijana jatkoa varten ja voiko hänen yhteystietonsa lisätä tarvittaessa tuleviin työhakemuksiin.

Työtodistuksen pyytäminen jälkikäteen

Työtodistuksen voi pyytää takautuvasti. Työantajalla on velvollisuus antaa sinulle työtodistus, jos pyydät sitä 10 vuoden sisällä työsuhteesi päättymisestä. Tämänkin jälkee todistus on mahdollista saada, tosin silloin sopimuksessa tulee ilmetä vain työsuhteen kesto ja työtehtävien laatu, mikäli se ei aiheuta kohtuutonta hankaluutta työnantajalle.

Jos joskus hävität, rikot tai turmelet työtodistuksen, on työnantajalla edelleen samoilla edellytyksillä velvollisuus antaa tilalle uusi.

Miten työtodistusta kannattaa pyytää?

Printtaa työtodistuspohja valmiiksi ja katso sopiva kiireetön hetki työnantajasi kanssa, jolloin voit ottaa asian puheeksi. Tästä huolimatta, et saa todistustasi välttämättä välittömästi, koska työnantajan pitää miettiä työsuoritustasi ja ehkä kysyä muidenkin mielipidettä aiheesta. Asiat voi myös unohtua työn keskellä ja ei ole kohtuutonta kysyä perään, onko hän ehtinyt tehdä jo työtodistuksesi.

Jos olet tehnyt hyvää työtä, sinulla ei ole mitään pelättävää työtodistuksesi suhteen. Jos taas et, voit ehkä oppia jotain palautteesta. Jos egosi vain kestää sen.

Jos haluat pyytää työtodistusta sanallisesti, hyvä keskustelunaloitus työtodistuksesta voisi olla ”Anteeksi, saisinko kaksi minuuttia aikaasi” jonka jälkeen kerrot, että ”haluaisin työtodistuksen työstä omaa kehittymistäni ja jatkotyöllistymistä varten.” Jos haluat työtodistukseen työsuhteen päättymisen syyn ja hänen arvionsa sinun työtaidoista sekä käyttäytymisestä, sinun kannattaa mainita siitä tässä vaiheessa. Ojenna hänelle sitten valmiiksi printattu työtodistuspohja johon hän voi täyttää tiedot. Usko tai älä, tämä voi helpottaa työnantajaa merkittävästi, jos hänellä ei ole valmiita pohjia työtodistuksia varten olemassa. Ei kaikille työnantajillekkaan ole selvää missä muodossa kyseisen lappusen tulisi olla.

Voit pyytää työtodistusta ja muita asiakirjoja tarvittaessa myös kirjallisesti. Saat ladattua asiankirjojenpyyntölomakkeen täältä.

 

Leave A Response